dijous, 10 de març del 2016

Malt i el joc.Tasts i Maridatges

He comentat en diverses ocasions que una de les millors maneres d’endinsar-se en la cultura del Whisky de Malt és la d’assistir a un tast dirigit per un especialista. En el transcurs de molts tasts he pogut comprovar i ara assegurar, que s’ha d’esborrar la idea negativa que hom no està capacitat per aquest pas. Repeteixo sempre, que no he vist mai a ningú sortir d’un tast desil·lusionat, ans al contrari, he gaudit d’unes cares il·luminades i radiants (i no a causa del whisky de malt, com algú pot pensar), he rebut l’entusiasme per unes hores cultivades, he sentit l’emoció, empàtica, del qui ha donat un primer, o segon pas en un mon desconegut fins aquell instant. La intenció sempre és la d’obrir els ulls als participants en el tast, informació a través de la història, coneixements del producte, diferencies entre tots ells, zones......i per damunt de tot la practica en viu de descobrir com de diferents, entre ells, poden ser uns whiskys de malt. El saber agrada a tothom, el producte de qualitat també i el malt de veritat per extensió. A més a més, jo sé que quan hom surt d’un tast entusiasmat serà en primera persona, un nou comunicador sobre el whisky en el seu entorn; transmetrà el seu primer impacte a la gent que l’envolta i això sempre és positiu. Els coneixements i la cultura del whisky de malt, des del primer pas, ens transporten a valorar d’una altra manera el que bevem a partir d’aquell moment.
Posats a fer, cal començar la casa per la teulada (les dites son sàvies) i malgrat el que heu begut fins ara i el que penseu que coneixeu, de debò us recomano que assistiu a una d’aquestes trobades al voltant del Malt. És, per descomptat, un mon tant pels homes com per a les dones. Des de sempre he tingut presència femenina als tasts i potser cada cop més en alça. Explico sovint que fa uns anys, als tasts, els adjectius pels Malts de Lowland eren els genèrics (aromàtics, suaus, florals, delicats) i afegia “femenins”. Aquest col·lectiu i força independent, m’ha ensenyat a esborrar aquest adjectiu del glossari, doncs elles, ara ja no em sorprenen, generalment s’estimen més els Malts potents.
El tast d’iniciació és el primer graó, les bases sòlides serviran en el futur per capbussar-se en d’altres tasts. Passar per uns quants whiskys de malt abans no atrevir-se amb un maridatge, no farà cap mal. Tasts de zones concretes, tasts verticals d’una sola destil·leria, tasts d’una destil·leria tractats per diferents embotelladors independents, tasts d’anyades iguals i diferents destil·leries.............fins arribar als tasts més lúdics que us pugueu imaginar i a la vegada fins i tot, més divertits.
Malts amb diferents xocolates (matrimoni ideal sense discussions), Malts amb peixos fumats (atrevit, curiós i impactant), Malts amb fruits secs (juganer, diferent), Malts amb formatges, foies.............Amb qualsevol cosa que hom proposi fins a la meta final que seria el maridatge complert d’un àpat, dinar o sopar; aquí si que puc utilitzar tots els adjectius qualificatius que em venen a la ment. Qualsevol creació d’un cuiner amb imaginació i els coneixements que els podem transmetre sobre els whiskys de malt es magnifica a través dels diferents plats que travessen al teu davant. Els cuiners també van descobrint el joc que poden donar els whiskys de malt enfront els destil·lats clàssics de sempre. Des d’un tàrtar amb fruits secs i banyat d’un Lowland servit en un cucurutxo, a una “brochette” de fruita tropical amb un Speyside, a un “tataki” de tonyina marinat amb un Islay, a una escuma d’un Highland en una amanida de vieires, a un “carpaccio” de bou regat amb un altre Speyside..................... A la cuina Whisky!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada