dijous, 25 de febrer del 2016

Miscalènia

Mandrosa nit que enceta la setmana on un vent que s’escola pels racons més íntims ens encomana una fredor incòmode i ens fueteja el rostre per recordar-nos que som a la matriu de l’hivern. I cerquem el caliu del nostre racó del gaudir i on retrobem els amics del compartir. Les sotragades del destí ens roben el dibuix d’una borgonya avergonyida que s’excusa per complir en el futur i així donem cabuda a uns convidats inesperats i benvinguts de darrera hora que ens provoquen i repten a descobrir-los.
Anònim i rústic se’ns obre al davant un blanc viatger que juga amb nosaltres. Nascut a la mítica Monembasía de la peloponèsia ens sorprèn amagat ara més enllà dels mars i acaronant roques esponjoses i cendra, fruita inusual en aquestes contrades. Vestit de daurat amb guarniments de pòsit respira aires de tròpic endolcit i suaument fragant, deixa notes penjades de sulfurós i pebres orientals. Caminant damunt la llengua llisca almivarat amb cua metàl·lica que s’impregna sense ofendre. Sorprenent en la concepció i en la posada en escena li cerquem parella de ball amb un seitó fregit.
Present de les terres del nord verdes i fresques, ens honora un altre blanc daurat i lluminós que fuig lluny de l’anterior. Es desimbolta amb un tarannà de caire àrid i sorrut no vol sortir del seu refugi. De disseny agressiu ens parla d’acideses marcades a foc i de les pomes elaborades a les pàtries asturianes i ens remet a l’aperitiu en desús.
Seguim la plàcida nit un xic descontrolada potser per ser la novella del catorze i envinem un negre cirera que ens fa ballar el cap. Es fa l’interessant i atreu més atenció mediàtica amb uns vaporosos flaires torrefactats passejant dins d’un bosc atapeït de fruites i restes del repòs de criança. Llaminer segueix amagant l’origen i ens ofrena una partitura vegetal que sona a melodia astringent. Agrada de les terres lleonines aquest beuratge desmarcat dels patrons establerts pels seus varietals que es mostren sota un nom etimològicament de mal record pels jueus.
El fruir no defalleix i encarem un altre negre de la mare terra que fuig del classicisme imperant a l’Arabar Errioxa. Encara que la imatge ens denoti unes cireres amb mitja capa de complement, es destapa amb fragàncies làctiques molt aconseguides i fermes. Sembla un berenar dels de la infantesa amb maries i mantega. Un intrús s’acomoda entre els brioixos i ens transporta al record del coco a les atraccions i no pas a l’home del sac com algú apunta. Rodó, gira fins al final amb correcció i encaixa entre assentiments.
Passa el temps que es fa curt i no marxem gaire distants d’on érem amb un altre company de color i geografia. Aquest, com a veterà de la vesprada, puntualitza el seu posicionament en alçada incloent-hi una butxaca sense forats i malgrat pernoctar lluny del terroir . Complex des de l’aproximació nasal ens acompanya per un ventall de registres ben casats i nets on sura poèticament una bonica floralitat amb pinzellades de groselles. L’elegància marxa a ritme de vals, els làctics presents s’harmonitzen curiosament amb una olivada en precís equilibri i la longitud del plaer és immensament duradora. Potser n’hi hauria prou amb el silenci de la música d’un bosc i una bona companyia.

Com a cloenda de la vetllada ja traspassada la mitjanit se’ns apareixen directament del fred unes bombolles fines, treballades en el temps i que diuen de despertar els sentits. Des del bressol autòcton de les tres blanques nacionalistes els narius ens interpreten sons pausats de fruites que viatgen i es transposen des de la terra ferma passant pel tròpic i fins a l’art de l’àvia amb la conserva i el forn, tot batejat amb un polsim d’anisat de fonoll. A la copa ens perdura els sabors i ens convida a repetir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada