El vent s’encara amb la ciutat i li pren l’abric de
confort pel que el vespre es pinta de fredor i amb ella el llum marxa de festa.
El cau resta a les fosques i Sense Taps fins i tot proposa una vetllada a la
penombra i al caliu d’unes espelmes per garantir un tast de ceguesa. Dempeus
estant al bell mig de la via, el col·lectiu viu l’expectativa alhora que rep la
presència d’un nou membre femení sense malastrugança. A la fi i empesos per
l’hora, els amfitrions conviden al grup a treballar de traginers i ens obren
les portes i l’escala costeruda del seu niu privat per celebrar la trobada.
Abans que la veu afrancesada i femenina prengui les
regnes de la nit, ens sorprenen amb un primer tast cítric i tropical que camina
entre els records de litxis i préssecs. Ens enganya el glop amb una flaire de
tardor al bosc i ens impregna de plàtan oleic, pesat i dolç. Tot ens porta a
retratar amb una ment tancada potser algun dels vins que coneixem mentre un
parell de somriures de triomf ens adonen del fracàs. Ni vi era!
I el vespre segueix amb tocs de finestra indiscreta
que no aconsegueix de allunyar-nos de la feina malgrat les promeses. Ampolles
embolcallades en notícies de paper per amagar el seu bressol, apareixen en
ordre metòdic i una proposta de monovarietals tripartits. La vista ens
transporta pels cristal·lins beuratges que neden dins d’un groc amb tonalitats
canviants des del paller al daurat evolucionat i d’apunts verdosos. Tancat el
primer ens obre un paisatge sec amb un oasi de mel, pinya i làctic. L’acidesa
discrepant hi és, agrada o esgarrifa sense concloure la correcció. En acabat ja
neixen alguns mots que viatgen per la geografia i apunten amb precisió. La
segona envinada dins la copa, ens parla nítidament d’una pinya madura en un
coixí intens d’acidesa altra volta discordant. Uns apunts del color entre
llavis impregnats de sabors reconeguts a les muntanyes de Reims, ens allunyen
momentàniament del destí. I es fa imprescindible i inevitable el tercer tast
per veure el camí que els dubtes ens amaguen. I potser no ho tenim gens clar
doncs una fortor ens rebutja el criteri, una olor que va i bé i que guarda amb
zel i altre cop, el tròpic de la pinya vestida de mel. La controvertida acidesa
entra en acció sense ferir susceptibilitats i encaixa, tant com la marca final
i persistent d’una aranja madura que ens torna, no després de molts de mots
creuats, a la certesa del primer. Tres esbossos d’un mateix artista pinzellats
amb una Riesling germànica però d’un terroir alsacià i veí que ha passat de
mans amb els segles.
I el to suau afrancesat ens repta amb la següent
ampolla que juga amb una altra varietat i que ens enamora amb una detonació de
gessamí impressionant, brillant i sedós al paladar ens omple d’una dolçor no
gens empallegosa i que no amaga, pensem, el seu origen. El segon tast que ens
provoca no altera la percepció i segueix el patró floral de la diada de sant
Jordi. Una arrelada mineralitat li dona una elegància exquisida que contrasta
amb un final de torrats, vell però amb classe i el discurs deriva cap a la
mateixa diana. L’apunt final i la darrera ampolla a un temps en que finestra
enllà el llum ja s’ha trobat enmig de la foscor, ens dibuixa en tons pastel una
ració més de flor blanca que amara els narius. Dolcenc d’almívars de l’àvia es
passeja per la gola amb sumptuositat i deixa un rastre de préssecs dels d’abans
i potser d’un litxi dels d’ara. Llaminer i estructurat no deixa lloc a la
dubitació i ens casem amb un mot de difícil pronunciació però clarivident. Els
tres intèrprets d’una Gewürstraminer en majúscules son la passió també del
mateix geni que es mou al fil d’una frontera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada