dimecres, 24 de febrer del 2016

Informal i dempeus

Llueix el vidre de les copes que reposen sobre la tapa de fusta, gastada pels anys, d’una bota de vi, (si hagués estat de whisky fora un somni). Ens espera de fa estona una ampolla sòbria que denota elegància en l’aspecte.  L’assistència treu el cap per la porta de un en un amb l’interrogant al rostre, tampoc és una trobada multitudinària, amants del whisky que volen conèixer i endinsar-se un xic més en aquest mon, amants que ignorants de la cultura o del ventall de possibilitats, no acaben de donar el salt cap al si definitiu, amants que no saben que ho son.  Clients d’un racó a la ciutat que aposta per la qualitat.
L’etiqueta en tons de tardor càlids ens parla d’un nom conegut per tothom que hagi tafanejat en una botiga la secció dels destil·lats però trasbalsa als convidats l’aparença que sota la denominació de Glenrothes sempre hem trobat en un altre tipus d’ampolla que ha marcat una fita. Un punt d’inici per tornar a incidir en el protagonisme històric que han signat els embotelladors independents. Gordon&MacPhails aquest vespre ens regala l’art de d’un clàssic en una versió joveneta. Només 8 anys i que segons com son molts.

Només la flaire que desprèn a la primera temptativa, s’endevina una pinzellada de dolç de mel. Copa en mà els que ja s’han posat a la feina assenten el dolç i apunten a la gamma de fruita de bosc, Un altre el vesteix de panses camí del xerès. Recorden algun altre Speyside i els sorprèn aquest per la riquesa de matisos. Algú evoca als cereals de l’esmorzar.
Les paraules emmarquen la degustació amb una passejada pels viaranys del destil·lat. L’Escòcia romàntica i harmonitzada amb l’elaboració del Malt és el centre de les consultes mentre s’assaboreixen, amb indicacions, els primers glops del Glenrothes 8 anys. Algú tanca els ulls a la recerca de la inspiració, d’altres i entre ganyotes creuen les mirades amb els companys de tast. I neixen les sensacions que anoten el dolç i suau del líquid. Sorprèn el pas fàcil sense cremor. Troben fruites diverses i una estesa de flors naturals. Realment melós enamora per l’agradable empremta que els marca. Un subtil regust de xocolata ens porta als maridatges de la cuina i a la taula, i una fugida de sabors prou lleugera convida a un nou glop que transmet noves dissertacions quan ja s’han oblidat les vergonyes.  Llaminer ho és, coincideixen, i arriba algú a misses dites que s’incorpora accelerat, motiu que recolza un repàs a la troballa.
Desconegut per tots al començar la nit, es converteix, aquest Glenrothes 8 anys de Gordon&MacPhails, en una opció seriosa per viatjar cap a les llars dels assistents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada