dissabte, 28 de març del 2015

Deixem entrar el Whisky a la cuina!

En el mon del destil·lat, de sempre, l'ampolla de conyac o brandi ha estat disponible per regar o flamejar alguna recepta, la d'anís per donar un toc als pèsols o a les postres, la de kirsh per una coca i fins i tot la d'absenta per una sopa de peix. La de whisky però ha estat marginada injustament. Evidentment per manca de cultura del producte. I tenim en el whisky al més complert i variat dels destil·lats per fer-nos-en amic i donar-li la oportunitat que es mereix. Els resultats son apoteòsics!
Molt em sembla que l'esport favorit dels catalans és parlar de cuina a les llargues sobretaules, i apart dels tasts de whisky ha estat el lloc adient per deixar petjada de les meves experiències i opinions sobre el fet de utilitzar el whisky a la cuina. La gent segueix sorprenent-se de l'atreviment i res tant fàcil com posar-s'hi.
El whisky ens ofereix un ventall inesgotable de sabors i aromes. N'hi ha de secs i dolcencs, de florals i fumats, de marins i de frescos, de glicèrics i torbats..... A cadascun se'l pot unir com a membre de ple dret d'alguna de les receptes que ens omple de cuinar. I de vegades ni tant sols complicar-se gaire. Unes carxofes, ara que és temps, a la brasa o al forn, amb la sal i l'oli pertinents, agrairan un raig d'algun whisky d'Islay. S'adiu molt bé amb els formatges potents i en una Torta del Casar un cop oberta i estovada afegiu un whisky floral de Lowland. S'acaba d'una tacada tot untant torradetes sense parar, i aprofito.La carcassa de la Torta no la llenceu. Ompliu-la de patata, pastanaga.... verdures que tingueu ja cuites i poseu-la al forn fins que s'escalfi i fongui el formatge. Pels qui els agrada el steak tàrtar afegiu un glop de whisky i pels que no els agrada la carn crua una injecció (talment) de whisky al filet abans de cuinar-lo de la manera que sigui. Marinar o reduir en la cocció el bacallà, salmó o tonyina va de meravella. Al sofregit tradicional batejar-lo per donar una pinzellada diferent a millor. Amb un conill rostit o amb un pollastre al forn. Amb uns cargols picants en tomàquet o amb un fetge amarat de ceba caramel·litzada. Per amorosir unes llonzes de porc o per flamejar uns llagostins o gambes....... No s'acaba mai. I on el whisky esdevé matrimoni indissoluble és amb les postres i sobretot de xocolata. En aquest cas habitualment no hi ha reducció de l'alcohol pel qual heu d'anar en compte a qui va dirigit. No hi ha problemes entre el whisky i els celíacs, la destil·lació destrueix el gluten.
Proveu-ho i veureu que els resultats son altament gratificants. Per qui s'atreveixi us passo una recepta impressionant d'un pastís fàcil. Ingredients:
250 gr de farina, 250 gr de sucre, 250 cl d'oli d'oliva, 1 sobre de llevat, 5 ous, 75 gr de panses, 75 gr de nous i 150 cl de whisky de malt (fumat perfecte, sinó el que vulgueu).
Un parell d'hores abans de començar poseu les panses i les nous trossejades a remullar en el whisky tebi.
Comencem per barrejar molt bé la farina, el llevat i el sucre tamisats, l'oli i els ous amb una batedora per exemple. Un cop resolt afegim i remenem amb cullera de fusta el whisky i les panses i nous que conté.
En un motllo rodó desmuntable i típic del pa de pessic, untat d'oli o mantega i enfarinat per que no se'ns enganxi, abocarem la massa que hem treballat. El cobrim amb força sucre i al forn, prèviament escalfat, uns 45 minuts a 180º. Ja sabeu que cada forn és un mon però. Un cop comprovat amb un ganivet que està cuit deixar que reposi una estona abans de retirar el motllo. Es pot menjar calentet!!! i si els adults el voleu acompanyar amb un whisky genial!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada