Enamorar,
il·lusionar.......aquests serien alguns del verbs per emmarcar la tasca de
transmetre la cultura del whisky de malt. Independentment de la quantitat de
whisky que hom a begut, s’ha d’aprendre
a valorar la qualitat del mateix. Sempre repeteixo que la millor de les maneres
d’obrir els ulls al mon del Malta és assistir a un tast dirigit per un
professional. En un tast guiat i partint de la base que les coses bones agraden
a tothom, sortireu al·lucinats i mínimament culturitzats; amb molts de dubtes
resolts i amb una visió global sobre el whisky que abans no teníeu. La meta
seria, ja que beveu aquest destil·lat, coneixeu-l’ho!
En un tast us
sorprendreu, malgrat si hi ha inexperiència, de començar a diferenciar les
notes més habituals, sense vergonya comentar el que hi trobeu; notes i
sensacions a l’olfacte i en boca; veure com son de diferents segons les zones d’on
provenen; sentir com us trenquen els esquemes que teníeu i sortir havent après
una mica més sobre el tema. I per damunt de tot ser vosaltres mateixos els propers
ambaixadors del Whisky de Malt quan transmeteu els primers coneixements a algú
altre.
El Whisky de Malt
és avui en dia la beguda de moda. Aprofitem doncs l’avinentesa i submergim-nos
en aquest mon fascinant dels whiskys, des d’un altre caire.
La cultura és la
base de qualsevol societat i aquesta mateixa cultura és la que hem de
descobrir, si més no, aconseguir unes bases per valorar els aspectes de
qualsevol tema que ens emocioni.
Descobreixo,
gratament, que hi ha molta gent interessada en profunditzar sobre els whiskys
de malt i d’altres destil·lats, però
també n’hi ha força que es conformen amb el que es publicita. Jo apostaria a
favor de la recerca i la
inquietud. Si ens
agrada de veritat el Whisky, no ens podem quedar amb el que ens ofereixen a la
majoria de llocs, que és per descomptat, el producte de grans companyies que
manlleven molts diners ens campanyes publicitàries. Aquests productes reconec
que eren, en el seu origen, material de qualitat però dins el mon comercial
l’economia mana i han acabat transformant-se en una ombra del que van ser.
M’agradaria
destrossar també el mite de que els bons Whiskys son cars de preu; això és un
parany que va lligat a la indústria del Whisky; està clar que els que hi ha al
mercat i que son molt comercials tenen un preu ajustat al seu nivell de
qualitat. El valor que tenen les coses és proporcional a la societat de consum
en que estem immersos i quants exemples de producte, caríssims, creiem que s’ho
valen. Evitarem les comparatives però és evident que podreu trobar Whisky de
Malt del bo a uns preus, fins i tot, per sota d’alguns comercials. Està clar
que també n’hi ha de més cars, segons anyades, volum d’alcohol i rareses
varies. Sortosament no hem arribat encara, com en el mon del vi, a que la
puntuació d’un “guru” determinat, encareixi el producte.
Jo a la pregunta de quin és el millor Whisky de
Malt sempre haig de respondre que “Hi ha un Malt per a cadascú de nosaltres, hi
ha un moment per a cada Malt i la tria es fa difícil. Tanqueu el ulls i obriu
l’esperit al mon de les sensacions”. Penso que us haig de provocar a tastar
alguns Whiskys de Malt per començar a omplir l’arxiu de coneixements
organolèptics variats i serà inevitable la comparativa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada