dimarts, 10 de març del 2015

HumanTast

L'escena ha estat una mica semblant a la del camarot de la pel·lícula "Una nit a l'Opera" del germans Marx. Els decibels eixordadors, costava de fer-se entendre i percebre. Segurament la sala al Col·legi d'Arquitectes ha quedat petita per la capacitat de convocatòria. Però malgrat tot hem fet un esforç d'introspecció i ens hem concentrat en tastar alguns vins desconeguts amb diverses sorpreses. I faré esment dels que realment m'han omplert els sentits. He abusat a consciència dels francesos i ha resultat impactant un Merlot del 2010 de Domaine des Sesterées al Cahors Nord. Monovarietal expressiu i enamoradís. Consistent i llarg. Equilibrat al tast i a la butxaca (12€). Un altre Domaine, aquest des Savarines 2009, al Cahors Sud, ens ha ofert un cupatge net de Malbec (80%) i Merlot. Biodinàmic i llaminer, suau de vellut a la boca i saborós. Cap als 16€. Sense moure'm de França nota alta per un Syrah monovarietal de Domaine Duseigneur al Vallée du Rhônes. Una passada aquest "Minha Terra" 2014! un retrat autèntic del Syrah de caire francòfon. Un paladar intens però amable i robust i un preu de 11€. De Domaine Caminottes al Vallée du Rhônes també, m'he quedat amb el Chênes Millénaires del 2012. Un altre Syrah monovarietal ecològic al voltant del mateix preu de l'anterior i amb prestacions semblants però diferent en mesura. Espectacular!. 
Grata sorpresa de l'Empordà. Des d'Albera, Can Torres està per la feina natural, vins que son el que son sense especular amb el que diran. El procés de fermentació, sense intervenció, evoluciona en tines soterrades. El Demontre 2013 de Garnatxa al 80% i la resta Samsó, L'expressió del nom es fa realitat en el vi i en valor positiu. Fresc i complert no deixa indiferent, una subtilesa dolcenca en fa un pas de boca fàcil i potser endimoniat.Natural i artesanal com la parla franca del seu autor. Amb ells tasto tots els seus vins i em deixo seduir també pel Idò 2013, expressió illenca que denota el doncs!. Monovarietal de Garnatxa de vinyes que jo anomenaré aprenents de la tercera edat, no arriben a velles però..... el tast esdevé una meravella, la fusta queda diluïda en un tot i un record tocant a un xerès del 29 que vaig provar fa poc. Molt llaminer i sense rastre del seu potencial alcohòlic. Un treball honest.
Del Penedès m'he aturat amb en Rubèn de Finca Parera. Avui per avui i sense color hem quedo amb el seu espectacle envasat amb el nom de Khrónos 2007 (concepte de temps abstracte i déu dels grecs) . Un vi on la Sumoll és la protagonista de l'obra. Glicèric, intens, harmònic, cremós i amb una filera de sensacions immensa. S'hi troba de tot al nas i al paladar. Llarg i inacabable. Amb aquestes aptituds fins i tot el preu queda justificat.
De Batea a la Terra Alta, el celler Herència Altés practica vins de viticultura raonada. Doncs assenyats m'han semblat l'Estel 2013, un cupatge de Garnatxa i Syrah per sota els deu euros i un La Serra 2012, cupatge de Garnatxa i Samsó, per damunt dels 20€.
Del Priorat, a la Morera del Montsant, l'ecologia dels de Roca de les Dotze ha elaborat el Noray 2008. Consistent i càlid és un cupatge complex on hi ha garnatxa blanca i un envelliment de 14 mesos en botes de 400 litres, poc habituals en aquest procés. El seu germà gran és Roca Bruixa 2008, que envelleix un parell de mesos més en les mateixes condicions. Els su cupatge és fresc i herbàci i duplica en preu a l'anterior.
Hi ha més i més però ens quedem en un darrer tast de les terres de Arribes del Duero. El celler Ribera de Pelazas fa uns quants vins. Força interessants i desmarxats de preu amb excusa o sense. El Gran Abadengo 2006 és un monovarietal de Juan Garcia. Espès, balsàmic amb molta intensitat i ben equilibrades les sensacions de fusta i fruita. Després tenen el Abadengo Selección  Especial 2004, més del mateix, amb més ampolla i matissos. El gran surt per uns 20€ i el selecció el duplica. Jo diria que és massa. I el seu vaixell insígnia és el Bruñal 2005. Producció limitadíssima d'una varietat autòctona, la Bruñal, i de vinyes molt velles. Envellit durant 12 mesos en dos tipus de bota. Elegant, saborós i molt llarg, càrrega de fruits del bosc envoltats de les notes que ens aporta la fusta de qualitat. Juguen a duplicar i el preu s'enfila quasi als 90€. Vosaltres mateixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada